Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Garbo Foods satsar på ekologiskt och glutenfritt

Garbo Foods är ett import- och exportföretag som satsat på att kombinera allergimat och ekologiskt. Under BioFach-mässan var det lansering av företagets nya glutenfria bröd tillverkat av ekologiska produkter.

Ungefär 1 procent av svenskarna är glutenintoleranta. Det betyder att Garbo satsar på en extremt nischad produkt när man vänder sig till de glutenintoleranta som dessutom är intresserade av att handla ekologisk.

 -Det kan man säga, men det gör också att vi är ensamma i Norden med den här typen av produkt. Vi räknar också med att även de som inte är ”ekologiskt frälsta” kommer handla vårt bröd eftersom vi satsat mycket på att få fram ett gott bröd som verkligen smakar bröd, något som glutenallergiker inte är bortskämda med. Även om Sverige är en liten marknad så är potentialen enorm på exportsidan. I Italien finns till exempel 500 000 glutenallergiker och de har inte många produkter att välja på idag som dessutom är ekologiska, säger Mats Ståhlberg som äger och driver Garbo Foods.

Företaget har 9 anställda och finns i Partille. Vid 2008 räknar Mats Ståhlberg att företaget omsätter 50 miljoner kronor och att det glutenfria ekologiska brödet står för ca 15 miljoner kronor.

I dag står ca hälften av den ekologiska försäljningen av export men i dagsläget femdubblas utlandsförsäljningen varje år så på Garbo Foods räknar man med att den kommer att utgöra majoriteten av försäljningen inom kort. Det glutenfria eko-brödet exporteras i dag till Italien, Tyskland, Holland och USA och fler länder är på gång.

-Vår affärsidé är att utifrån en och samma deg bakar vi olika typer av bröd utifrån kundens efterfrågan: baguette, pizzabotten, korvbröd och limpor till exempel. Bröden fryses sedan ner. Degen är ungefär dubbelt så dyr som konventionell deg. Våra råvaror tar vi från Kung Markatta. Det enda som är problem att få tag på är en ekologisk jäst som dessutom är glutenfri. I dag är vi EU-Certifierade och vi undersöker en amerikans certifiering. Däremot har vi lagt ner KRAV-certifieringen eftersom det blir för mycket byråkrati i förhållande till marknaden. Vår satsning riktas som sagt mest på export av produkterna, avslutar Mats Ståhlberg.


Eko-glutenbröd från Partille, exporterat till Tyskland.

2007-05-22