Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

USA – Ny premie certifiering ”Regenerative Organic Certified”

Under det senaste året har en ny certifiering för ekologisk produktion testats. ROC, vilket betyder Regenerative Organic Certified, ska höja ribban för ekologiskt i USA. Bakom initiativet finns flera större aktörer inom branschen, däribland världskända varumärket Patagonia. Målet med ROC är att nå den högsta möjliga standarden för djurvälfärd, social rättvisa och markhälsa, något många företag i USA tycker att USDA, det statliga certifieringsorganet, nu missar.

I pilotprogrammet har 19 olika företag under 1 års tid varit delaktiga för att utforma ROC och få det att fungera över hela marknaden. Många företag och ekologiska organisationer är idag ordentligt missnöjda och starkt kritiska till att USDA har lättat på sina regler kring växtodling och djurvälfärd och med ROC vill man höja ribban för ekologisk märkning ordentligt igen.

- Vi har sett till att standarden fortfarande är hög, samtidigt som certifiering ska vara uppnåelig, säger Elizaberh Whitlow, VD på Regenerative Organic Alliance som ser över utvecklingen av certifieringen.

Målet är att ROC skall bli den nya guldstandarden för ekologisk produktion i USA, enligt Regenerative Organic Alliance. En anledning till detta är att de nuvarande USDA-reglerna tillåter flera lättnader i det ekologiska regelverket som varit mycket debatterade. Mest debatterat är produktionen av kyckling, ägg och aquakulturer där många i eko-branschen i USA hävdar att produktionen inte överensstämmer med vad som skall få ekologiskt certifieras. Här har dock USDA en annan syn och har kört över de ekologiska företagen och en hätsk debatt har rullat de senaste åren i USA angående detta med stämningar högt och lågt till följd. USDA och delar av eko-branschen är inte alls överens om framtiden och ROC är ett resultat av denna strid. Certifieringen kommer att lanseras inom de kommande veckorna.

2020-08-05