Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiska foderförsäljningen ökar vid Svenska Foder

Foderförsäljningen rullar på bra för Svenska Foder och volymen ökar stadigt inom alla segment. Men det saknas ekologisk proteingröda, soja, som har en unik proteinsammasättning och som är en mycket viktig komponent i värpfoder.

- Vår försäljning av ekologiskt foder har fortsatt att utvecklas positivt. Volymerna ökar och det har varit lätt att hitta foderspannmål i år. Däremot har vi stött på problem med att få tag i ekologisk proteinråvara på grund av corona-krisen. Framförallt är det soja vi saknar och den är svår att ersätta i våra foder, säger Carsten Klausen, VD Svenska foder.

Om det är brist på soja och proteingrödor såsom ärtor och åkerböna så finns det ett stort utbud av ekologiskt fodervete och foderkorn, både i Sverige och från resten av världen.
- Ja, denna säsong har marknaden från rekordskörden ifjol överöst med ekologisk foderspannmål. Det är bara att konstatera att omläggningen har gått för fort och att för många la om samtidigt, säger Carsten Klausen.

Enligt Carsten så finns det nu stora lager i både Sverige och i EU. Det har medfört att de ekologiska spannmålspriserna pressas ordentligt och kommer att göras så över en tid framåt.
- Funderar man på att lägga om till ekologisk produktion så är mitt tips att avvakta och se hur marknaden utvecklar sig. Vi behöver ekologisk råvara men just nu finns det inte plats på marknaden, säger Carsten Klausen.
- Just nu betalar vi inget extra för omläggningsspannmål till foder. Det har samma pris som konventionell spannmål, säger Carsten.

Torkning, lager och kvalitet är viktigt att satsa på enligt Carsten för att affärerna skall bli så bra som möjligt för båda parter.
- Vi hjälper gärna till att göra affärer, men det är utmanande att ta emot ekologisk spannmål ibland. Det är inte så dumt att kunna torka och lagra den ekologiska spannmålen själv om man har större volymer. Det tror jag man kommer tjäna på framöver och vi kan fokusera mer på att göra bästa möjliga affärer. Vi är ju duktiga på att exportera och en större del av vår ekologiska spannmål måste i framtiden gå på export, avslutar Carsten Klausen.

2020-05-19