Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

CrimperRoller – ny maskin från Lyckegård

CrimperRoller är en ny maskin avsedd att rulla ned och bryta en mellangröda och därmed skapa bra förhållanden för direktsådd. Systemet har tidigare främst använts i USA och då är det i råg som ”rullats ned” och därefter har man direktsått majs. Nu kommer maskinen att säljas och visas upp av Lykegård i Sverige.

- Vi ser att i takt med att användningen av system med direktsådd och olika typer av fång- och mellangrödor växer så har behovet av att bearbeta grönmassa mekaniskt och skapa en bra såbädd ökat. Därför har vi plockat in CrimperRollern i vårt produktsortiment, säger Lyckegårds VD Christian Bjärntoft.

Det stora intresset för jordhälsa, mellangrödor och direktsådd har ställt krav på nya maskiner. I USA har man i flera år använt maskiner liknande CrimperRoller för att rulla ned råg på våren för att sedan direktså majs i ”skyddet”. Genom att göra på detta sättet skyddar man marken från erosion, bevarar fukt och kyla och framförallt så minskar man ogräsmängden effektivt i fält samtidigt som man bygger upp jorden. Nu har intresset även ökat i norden och Sverige.

- Vi hoppas att CrimperRoller kan vara en del i arbetet med det regenerativa jordbruket. Att hålla marken täckt större delen av året med mellan- och fånggrödor, röra jorden så lite som möjligt och tillföra organiskt material är några av nyckelåtgärderna i ett hållbart framtida jordbruk, säger Christian Bjärntoft.

CrimperRollern är en form av knäckvält som kan fyllas med vatten för extra tyngd och som med hjälp av v-formade knivar på en frontmonterad cylinder vältar och knäcker ner grönmassan.
- I Sverige kan man till exempel efter en kort sommarträda snabbväxande gröngödslingsgröda använda CrimperRoller tillsammans med en direktsåmaskin för att etablera en höstgröda i en överfart. Biomassan som knäcks ner fungerar som barriär som hindrar ogräs och bibehåller fukt samtidigt som växtnärings- och mullhalten ökar i jordytan, säger Christian Bjärntoft.

CrimperRoller kommer att finnas tillgänglig för demonstrationer under sommaren, enligt Lykegård.

2020-05-20