Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologisk spannmål - Pressad fodermarknad men bra industrimarknad

Lantmännen upplever att det är en fortsatt trögt på försäljningen av ekologisk spannmål, framförallt på foderspannmål. Ljusningar i tunneln är grynhavre, höstraps, åkerböna och högproteinvete.

- Det görs affärer på lite större volymer, men fortfarande till väldigt låga priser. Marknaden för foderspannmål är mättad, men på industrisidan rör det sig mer till bättre priser, säger Adnan Zelkovic, ansvarig för försäljningen av ekologisk spannmål på Lantmännen.

Vad vill Ni att man satsar på i vår?
- Grynhavre och vårvete med proteinhalt över 12,5 procent. Våra kunder nationellt och internationellt vill gärna köpa högproteinvete från Sverige, eftersom vi har ett högt förtroende här för vår ekologiska spannmål, säger Adnan Zelkovic.

Något mer som du ser att era köpare vill ha i höst?
- Åkerböna, höstraps och maltkorn finns det en bra generell efterfrågan på. Däremot tror jag att marknaden för foderspannmål kommer vara fortsatt pressad under detta år. Det finns fortfarande gott om foderspannmål på marknaden, säger säger Adnan Zelkovic.

2020-03-02