Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekowebs ekologiska spannmålskommentar

En anledning till den extrema prispressen på ekologisk spannmål i höstas är att branschen och lantbrukarna togs på sängen av den rekordstora eko-skörden. Inga lager fanns tillgängliga och då blev det otroligt dyrt att skapa speciallösningar för att lagra den ekologiska spannmålen. På vissa ställen fanns det helt enkelt inte plats och för att inte få in spannmål så med anledning av detta sänkte spannmålshandlarna priset ordentligt.

Dessutom inträffade rekordskörden ett år då många lantbrukare inte vågat skriva kontrakt med sina spannmålssäljare med minne av torkan 2018, då de inte kunde leverera sin ekospannmål och fick böta. Det medförde att extremt stora oanmälda volymer började välla in och dessa volymer hade spannmålshandlarna inte säkrat upp med affärer.

Marknadens behov av ekologisk spannmål är dock större än någonsin och tittar man bara på Sverige, så importerades det 60 000 ton ekologisk spannmål 2018/2019. Marknaden har inte minskat på spannmålsprodukter i Sverige sedan dess, snarare ökat. Ekomarknaden för foder och konsumentprodukter växer dessutom i hela världen, vilket gör att ett stort överskott snabbt kan bli ett underskott eftersom marknaden är så liten. Ett par lite större affärer med USA eller Asien så har spannmålsöverskottet förvandlats till ett underskott.

För den svenska marknaden så har speciellt mjölkbönderna drabbats av torkan 2018 och de lider fortfarande av det. En del hade även ett kämpigt år 2019 och har inte haft ”råd” att köpa på sig spannmål ännu. Men behovet finns och det rör sig om 10 000-tals ton som ”saknas” på dessa gårdar.

2020-02-13