Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

De svenska ekomorötterna och potatisen slut i mars


Generellt sett är efterfrågan på de flesta produkter av svenskodlad potatis och rotfrukter god. Möjligheter för export finns och bland annat har det gått iväg volymer av ekologiska morötter och potatis till Tyskland. Potatis och morötter beräknas vara slut i mars och priserna har legat mellan 10-15 procent högre än i fjol. Generellt bedöms efterfrågan som stabil och ökande, om än med inte samma kraft som för några år sedan.

- Det har kommit fram mindre volymer men det är bra kvalitet på det som finns. Vi kommer att ha brist tidigare i år än annars och prisläget är något högre än tidigare år, framför allt på kål, morötter och potatis. Men vi märker också att det kanske inte är riktigt lika bra sug efter ekologiskt som tidigare år, säger Jenny Ingelström, Svenska Odlarlaget, som handlar med alla typer av svenskodlade ekologiska rotfrukter o dessutom gurka, tomat, äpple och jordgubbar.


2019-01-22