Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Hela Kirgizistan lantbruk ska vara ekologiskt om 10 år


Det lilla kungadömet Bhutan, som ligger i Himalaya-massivet har under några år arbetat mot att bli det första landet i världen som enbart har ekologiskt jordbruk. Nu följer den före detta sovjetstaten Kirgizistan efter.

Landets jordbruksminister Dastanbek Djumabekov har nyligen proklamerat att landets jordbruk ska vara helt omlagt till ekologisk produktion inom en tioårs period. En ambitiös plan kan tyckas för det 200 000 km2 stora landet som ligger inklämt mellan Kina, Kazachstan, Tadzjikistan och Uzbekistan.

Nästan halva Kirgizistans befolkning, tre miljoner människor, arbetar inom jordbruket och landet är beroende av en väl fungerande jordbruksproduktion. . Jordbruket är landets viktigaste sektor av ekonomin och parlamentets besked till branschen är tydlig:

- De kirgisiska lantbrukarna får i framtiden varken använda någon form av kemiska medel, bekämpningsmedel, pesticider, syntetiska ämnen, hormoner, växtregulatorer, fodertillsatser, GMO, antibiotika eller andra tillsatser än de som är godkända inom ekologisk livsmedelsproduktion”


2019-01-10