Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.
Laddat på Slätte:

Underground-verksamhet på norra Europas störst ekodag


Den 19 juni genomförs Slätte Ekodag.  500 av produktionsjordbrukets största odlingsnördar samlas för att i fält och tält ta spannmålsproduktionen till nya höjder. Dagen inramas av innovativa demoodlingar, föreläsningar med aha-känsla och traktering anpassad för läckergommar.

Anmäl dig här>>
Ladda ner inbjudan med program här>>

Slätte Ekodag är en dag för professionella aktörer intresserade av det ekologiska produktionslantbruket. Dagen genomförs på Slätte gård utanför Töreboda och redan nu är över 500 deltagare anmälda. Huvudarrangörer för dagen är Therese och Emil Olsson (Slätte Gård och Ekoväx) samt Cecilia och Olle Ryegård (Ekoweb).
 
– En dag för odlingsentusiaster, precis som vi själva. Vi vill skapa en dag för utbildning och en marknadsplats av högsta kvalitet för ekologiskt. En parallell till Ekogalan, fast i praktiken på gården. Ekojordbruket behöver ha sina egna samlingspunkter där man enbart ägnar sig åt branschens frågor. Vi har en hel del duktiga, intresserade konventionella odlare på plats också. Vi ser inga motsättningar, bara möjligheter till kunskapsutbyte, säger Olle Ryegård, Ekoweb, projektledare för Slätte Ekodag.

Bördigheten viktigaste frågan
Dagen syftar till att hitta nya metoder att få fram en högkvalitativ och  lönsam ekogröda. Årets tema är jord och jordhälsa, en fråga som behöver lyftas upp mycket högre på dagordningen, enligt arrangörerna. Några av Europas främsta markexperter kommer att föreläsa.
 – Vi jobbar med att hitta lösningar på utmaningar i ekologisk produktion, utmaningar som hela lantbruket står inför. Vi tror på att öka mångfalden av grödor och ha marken bevuxen över en längre period för att bygga upp struktur och näring. Bördighet och markhälsa är de viktigaste frågorna av alla för jordbruket, säger Olle.

60-tal demoodlingar
Ett 60-tal demoodlingar är anlagda och resultatet av kombinationer av bandsådd, hackning, insådder och myllning kan studeras i fälten. När Ekoweb får tag på Emil Olsson har ha precis varit ute i demoodlingen och sått in en insådd.
- Honungsört, brassica, timotej, bovete, majs och alexandrinerklöver. Vi vill ha in lite egenskaper från varje växtart.  Jag har sått det i renbestånd som jordförbättrare på nyodlingen. Den kommer kanske vara ca 15 cm till ekodagen, säger Emil.

Grödan laddar marken med kväve
Han har gjort en del reflektioner runt de tidigare anlagda demoodlingarna.
- Där vi haft blandningarna förut, totalt ca 100 arter, ser grödan som kommer underifrån, tokgödslad ut, den är alldeles mörkgrön. Detta trots ingen gödsel alls under två år och att jorden dessutom var sparsamt gödslad innan dess. Det är förvånar mig jättemycket och är väldigt intressant att se. Just nu har vi annars en hel del insektsangrepp i odlingarna, rapsbaggar och blygrå rapsvivel, men det växer så det knakar så jag hoppas att vi har fina grödor att visa upp, säger Emil.
- Vi firar 10 år med Ekoväx under Slätte Ekodag och det kommer att märkas lite extra i vår monter. Framtill dagen är det massor att göra. Inte minst att upprepa fjolårets succé med sju sorters kakor. Vi börjar nu, jag och Cecilia (Ryegård) att baka i dagarna för att få fram ca 3 500 kakor. Vi ser fram emot att få träffa alla besökare, säger Therese Olsson

2018-05-25